La Responsabilitat Civil de la Indústria alimentària en el punt de mira

El polèmic cas del brot de listèria sofert aquest estiu a Espanya ha tornat a posar sobre la taula el debat de l’obligatorietat de l’assegurança de Responsabilitat Civil en empreses dedicades a l’alimentació. Els encarregats de posar-hi veu han estat l’Associació de Consumidors en Acció FACUA, que està gestionant les reclamacions dels afectats per tal de fer més força en una demanda conjunta. També l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) està mediant en el cas.

FACUA ha presentat una acusació particular contra Magrudis, l’empresa responsable de la comercialització de la carn intoxicada. Amb aquesta querella penal de l’associació, el jutjat està investigant a Magrudis per un possible delicte contra la sanitat pública. Cada dia se saben nous detalls que apunten a presumptes irregularitats en l’empresa sevillana. De moment, els advocats que la representaven han abandonat la defensa. Les principals traves perquè els damnificats cobrin les indemnitzacions són la insolvència de l’empresa i poder provar el contagi.

Pel que ha transcendit, Magrudis tenia una assegurança de Responsabilitat Civil que tan sols cobria fins a 300.000 euros. Es tracta d’una quantitat molt insuficient per poder fer front a la xifra milionària que suposa indemnitzar a tots els afectats. FACUA ha titllat de ridícula aquesta quantitat i reclama al Govern una reforma urgent de la Llei de Seguretat Alimentaria per tal que sigui obligatori que les empreses alimentàries disposin d’assegurança de RC.

També es proposa la creació d’un fons de garantia que cobreixi indemnitzacions econòmiques derivades d’intoxicacions alimentàries. No és res nou, fa quasi quaranta anys, concretament al 1984, es va establir segons la Llei General per la Defensa dels Consumidors i Usuaris que el Govern adoptaria un sistema obligatori d’assegurances i fons de garantia per afrontar aquest tipus de casos.

Totes les empreses haurien de comptar amb una assegurança de Responsabilitat Civil

L’assegurança de Responsabilitat Civil cobreix els danys i perjudicis que l’assegurat pugui causar a tercers. Si ja és important en casos de particulars, quan es tracta d’autònoms o empreses es converteix en quelcom essencial. En comercialitzar un producte, corres el risc que aquest pugui causar algun tipus de mal als consumidors. Existeix una assegurança específica de RC de Productes que es fa càrrec de les conseqüències econòmiques que comporti reparar o indemnitzar pels danys causats pel producte en qüestió. Tanmateix, no cobreix aquells possibles perjudicis soferts durant la fabricació del producte.

De la mateixa manera, és interessant contemplar cobertures addicionals com la de “Retirada del producte” per fer front a les despeses que comporti treure de circulació el material defectuós. Això serà sempre i quan respongui a una petició de l’autoritat pertinent o si es demostra que existeix un risc evident per la salut i la integritat de les persones. Si el producte que comercialitzes s’incorpora després a un altre producte o és un ingredient d’un tercer, millor contemplar la cobertura d’unió i mescla.

Per saber quines cobertures necessites en funció de l’activitat que portis a terme, un corredor d’assegurances pot guiar-te i evitar que et trobis infrassegurat, com va ser el cas de  Magrudis.

L’alarma pel brot de listeriosi va saltar el passat agost i, des de llavors, ja es calculen més de 200 persones afectades. S’hi han relacionat 3 morts i sis avortaments de pacients embarassades

Leave a Reply